Besparen op je hypotheek?
Heb je jaren geleden jouw hypotheek vastgezet voor een lange rentevaste periode? Dan is het goed mogelijk dat je kunt besparen. De actuele hypotheekrente is namelijk lager dan destijds.

Profiteren van de actuele lage hypotheekrente kan op verschillende manieren. Wat in jouw situatie het grootste voordeel oplevert is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het beleid van jouw hypotheekverstrekker, de hypotheekvorm, de resterende rentevaste periode, de kosten etc.

Oversluiten
Bij oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af om je oude hypotheek af te lossen. Dat kan veel voordeel opleveren als het renteverschil met je oude hypotheek groot genoeg is.

Bij oversluiten moet je er namelijk rekening mee houden dat je wegens het vervroegd aflossen mogelijk boeterente verschuldigd bent. Deze boeterente is wel fiscaal aftrekbaar, net als de kosten die je maakt voor het krijgen van de nieuwe hypotheek. Dan moet je denken aan een taxatie door de makelaar, hypotheekakte tekenen bij de notaris en de advies- en bemiddelingskosten.

Omzetten
Omzetten is vergelijkbaar met oversluiten, maar dan bij je huidige hypotheekverstrekker. Je betaalt de boeterente en kunt vervolgens de rente opnieuw vastzetten tegen de actuele lagere rente.

Voordeel ten opzichte van oversluiten is dat je niet naar de notaris hoeft, dat er ook geen taxatie verplicht is en dat er geen bemiddelingskosten zijn.

Rentemiddeling
Bij rentemiddeling wordt het lopende rentecontract ook afgebroken. In tegenstelling tot oversluiten en omzetten wordt de boeterente niet ineens afgerekend. De boeterente wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode.

Je krijgt dan de actuele lagere rente van je huidige hypotheekverstrekker met daar bovenop een percentage wat afhankelijk is van het totaal van de boeterente én de nieuwe rentevaste periode. Kun je de boete ineens betalen of kun je oversluiten? Dan levert dat meer voordeel op dan rentemiddeling.

Extra aflossen
Met de huidige lage spaarrente levert extra aflossen meer rendement op dan een spaarrekening. Een bijkomend voordeel van extra aflossen is dat de schuld-marktwaarde verhouding verbeterd. Dat kan natuurlijk ook verbeteren door een gestegen woningwaarde.

Hoe lager de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning, des te lager is het risico voor de hypotheekverstrekker. Een lagere risicoklasse kan voor een lagere rente zorgen. De indeling in risicoklassen verschilt per hypotheekverstrekker. Ook zullen ze de rente veelal niet automatisch aanpassen. Vaak is een verzoek voldoende om dat te regelen.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn?

Start hier met stap 1