Overwaarde benutten?
Is jouw woning de afgelopen jaren in waarde gestegen? Of heb je (extra) afgelost op je hypotheek? Als de woningwaarde hoger is dan de hypotheek is er sprake van overwaarde.

De overwaarde kun je op een aantal manieren benutten en voor verschillende bestedingsdoelen gebruiken. Hoe regel je dat? En waar mag je de overwaarde voor benutten?

Woning verkopen
De meest ingrijpende manier is de overwaarde verzilveren door de woning te verkopen. Dan weet je  namelijk exact welk bedrag er overblijft na de verkoop van de woning. Als je niet van plan bent om te verhuizen dan zijn er nog de volgende mogelijkheden.

Hypotheek verhogen
Het is ook mogelijk om de bestaande hypotheek te verhogen. Heb je destijds de keuze gemaakt voor een hogere inschrijving? Dan kun je zonder tussenkomst van een notaris de hypotheek verhogen. De inschrijving kun je terugvinden in de hypotheekofferte en -akte.

Heb je na het afsluiten van de hypotheek (extra) afgelost? Ook dan is er ruimte tot aan het bedrag van de inschrijving. Heb je meer geld nodig, dan moet je opnieuw naar de notaris.

Extra hypotheek
Een andere mogelijkheid is een extra hypotheek afsluiten. Het voordeel van een extra hypotheek is dat je dan de keuzevrijheid hebt om het bij een andere geldverstrekker af te sluiten. Dan kun je de geldverstrekker kiezen met de beste voorwaarden.

Opeet hypotheek
Bij het verhogen en de extra hypotheek wordt er getoetst of de nieuwe maandlast betaalbaar is en blijft op jouw inkomen. Is er sprake van pensioeninkomen of bereik je binnen 10 jaar de AOW leeftijd? Dan wordt er (ook) getoetst met het veelal lagere pensioeninkomen. Als het dan niet betaalbaar blijkt is de ‘Opeet hypotheek’ een mogelijkheid.

Als je een ruime overwaarde op je woning hebt kun je geld opnemen zonder dat het inkomen van invloed is. De rente wordt namelijk opgeteld bij de hypotheek. Het bedrag mag ineens opgenomen worden, in meerdere keren grotere bedragen of periodiek (bijv. maandelijks) kleinere bedragen.

Voorbeeld

Stel dat je bent geboren in 1950 en de getaxeerde marktwaarde is € 250.000,-. Dan is de opnamelimiet     € 94.586,-. Stel dat je nog een bestaande hypotheek hebt van € 50.000,-. Dan is de opnamelimiet               € 44.586,-. De hoogte van de opnamelimiet is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoogte van de overwaarde, de leeftijd en het geldende rentetarief.

Bestedingsdoelen
Het geld kan vrij besteed worden, bijvoorbeeld voor een aanvulling op het pensioen, een reis of een schenking aan de (klein)kinderen.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn?

Start hier voor stap 1