Zijn er plannen om de woning te verbouwen?
Heb je een nieuwe woning op het oog en wil je die aanpassen naar jouw wensen? Of besluit je te gaan verbouwen in plaats van te verhuizen? Hoe betaal je die verbouwing? En hoe regel je dat?

Eigen geld
Gaat het om de aankoop van een eerste woning Dan heb je altijd eigen geld nodig voor de kosten koper. Bij een verbouwing moet je er rekening mee houden dat je ook eigen geld nodig hebt. Dat is afhankelijk van het soort verbouwing.

Hoeveel kun je lenen voor de verbouwing?
Hoeveel je kunt lenen voor de verbouwing van een bestaande woning ligt aan de soort verbouwing. De soort verbouwing bepaald namelijk de waardevermeerdering. Bij een verbouwing die zorgt voor meer ruimte, zoals een uitbouw, ontstaat er meer waardevermeerdering in vergelijking met een nieuwe keuken of badkamer. Als de verbouwing dus meer afhankelijk is van persoonlijke smaak zorgt het voor een kleinere waardevermeerdering.

Een taxateur bepaalt de waarde vóór en na verbouwing. Dat doet hij op basis van het verbouwplan. De waarde van de woning na verbouwing is het uitgangspunt om te beoordelen hoeveel je exact kunt lenen voor de verbouwing.

Koop je een nieuwbouwwoning en wordt deze casco opgeleverd? Dan spreek je over meerwerk. De kosten voor het meerwerk kunnen volledig geleend worden als het een waardevermeerdering oplevert.

Verbouwen in plaats van verhuizen?
Zijn er mogelijkheden om uit te breiden of voldoet je huidige woning en heeft het alleen een upgrade nodig? Ook in die situatie kun je lenen voor de verbouwing.

Heb je destijds de keuze gemaakt voor een hogere inschrijving? Dan kun je zonder tussenkomst van een notaris de hypotheek verhogen. De inschrijving kun je terugvinden in de hypotheekofferte en -akte.

Heb je na het afsluiten van de hypotheek (extra) afgelost? Ook dan is er ruimte tot aan het bedrag van de inschrijving. Heb je meer geld nodig voor de verbouwing, dan moet je opnieuw naar de notaris.

Bouwdepot
Het bedrag voor de verbouwing wordt in een bouwdepot gezet. Over het bedrag dat je nog niet hebt opgenomen krijg je een rentevergoeding. De voorwaarden verschillen per geldverstrekker.

Geld opnemen uit het depot om facturen te betalen doe je door middel van een declaratieformulier. Sommige geldverstrekkers hebben een app waar je een foto van de factuur kunt uploaden. Soms heb je de keuze om het aan jezelf te laten uitkeren, als je het voorgeschoten hebt. Anders wordt het rechtstreeks aan de leverancier uitbetaald.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn?

Start hier met stap 1